Resuscitace

Dnešek máme po horolezení takovej odpočinkovej. Ráno si uklohníme snídani z toho, co nám zbylo za jídlo z vejletu a jdeme trochu pobalit a tak, protože se dneska zase stěhujeme. První informace je, že půjdeme zpátky na hotel, kde jsme už byli. No světe div se je změna 😂. Shanga mi psala, že jestli chci, tak mi ukáže vojenskou nemocnici, že to nějak domluvila. Jasně že jo! No a nakonec tam budeme i bydlet. Je to v úplně jiný části města, takže nás tam veze Shayan autem. Po příjezdu na nás čeká doktor, kterej nás provede, ukáže nemocnici tak nějak zběžně a ubytuje nás.
Večeři si objednáváme na dovoz, protože tady žádnou nemáme a pak jdeme na emergency.
Jsou tu na většinu věcí dva lékaři, residenti asi dva roky po škole. Tak nám vždycky říkaj něco k pacientům, nejčasteji jsou to DVD - diarrhea, vomiting, dehydration.
Pak nám přiváží pacienta na vozíku, bolest na hrudi trvající asi hodinu, léčí se s vysokým tlakem, v rodinné anamnéze má cevní mozkovou příhodu. Na EKG má jasný obraz STEMI infarktu. Elevace ST úseku jsou ve svodech II, III a aVF, dál ve V2-4, taky deprese ST s inverzí vlny T ve svodu I. Dělají zkoušku na troponin. Doktor jde pro léky - 100mg aspirin, 75mg klopidogrel, atorvastatin, clexane, shání morfin nebo tramal. Ptám se, jestli mu podá i nitroglycerin, karvedilol nebo ACE inhibitor? Prej ne protože má vysokej tlak - vážně, no nekecej Sherlocku. No nic, třeba to maj v národních guidelinech nastavený jinak. Ptám se jestli tu mají Cat-lab, kde by třeba udělali revaskularizaci. Kardiocentrum je prej někde dole ve městě a dojednávaj překlad. Od pacienta odcházíme, zase pro něco, za chvíli je na chodbě křik. Má zástavu, rodina brečí, křičí, naříká. Postupně se jich tu i za dobu co se resuscitovalo sejde asi 20.
Popravdě většinou nic takovýho co bude následovat normálně neřikám, ale to co jsem viděl a čemu aktuální směna říká resuscitace, mě hluboce znechutilo! Označil bych to za neprofesionální přístup, neodborné vedení resuscitace, parodii a fiasko. Jsem si jistej, že i student univerzity by to dokázal líp, a to se budem bavit například jen o kompresích. Pokud si myslíte, že u obéznějšího člověka budete provádět komprese jako když ženský praly prádlo na valše, tak věřte tomu, že je to k hovnu. To že nejsou schopný komprimovat v nějakým rytmu 100/min bych i zkousl, ale že si každej z nich dělá jinej počet kompresí na dva vdechy, a každej dělá počet špatnej, to neberu. Prostě se jede 30:2 pokud je pacient na ventilaci nebo intubovanej tak se jede kontinuálně a přerušuje se pouze na analýzu rytmu a výboj.
Team leader žádnej, čas nikdo nestopl. Farmakologická resuscitace? To se ani neptejte, jednou podali adrenalin, ani nevim kdy (oni taky ne) a jednou myslim atropin. Výboje střílí jak je napadne. Pánové co se třeba naučit guideline a jet podle něj? Nebo aspoň doprdele ten základ fakt dělat pořádně! Během resuscitace se snaží zaintubovat, nejde jim to, přesto se o to snaží asi 4x a vždycky neúspěšně. Kdyby aspoň normálně ventilovali ambuvakem, ale polovina objemu jim jde ven, protože manžetu drží jak prase joystick. Taky jsem zapomněl, že začínali resuscitaci skoro v polosedě, to jsem myslel že mě omeje. A bylo nám tam jednim sestrákem řečeno, že můžem jeno observovat, ale nesahat na pacienty, že tam měli nějakej průser, tak to musíme ještě zjistit.
Po asi 40 minutách se končí. Pláč, křik, chytání za hlavu, hysterie a to davová. Vyplnit papíry, pacient půjde na soudní lékařství a bude provedená pitva. My odcházíme domů, jelikož jsem za dnešek už dostatečně znechucenej.
Snad to zítra půjde líp.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vítej v Íráku

Návrat

Ortopedie