Vojenská nemocnice

Jelikož jsme zase v jiným prostředí, musíme se rozkoukat. Na 8 máme být na sálech, a předtím si zajít na snídani. No nevíme kde se snídaně podává, ale něco jsme našli dole v ledničce, takže na klid.
Na sálech se začíná normálně v 8.30, ale protože je po svátcích, tak je míň pacientů a tak nějak se to pomalu rozjíždí.
První pacient je malej kluči a s tříselnou kýlou. Další jsou asi 3 laparoskopický cholecystektomie. Měla být na pořadu ještě další, ale pacient to na poslední chvíli odmítl. Měl už po jedný břišní operaci a u každýho laparo výkonu je riziko, že se bude muset konvertovat (udělat otevřeně). Po břišní operaci často vznikají srůsty a riziko konverze se zvyšuje. Protože pacient odmítl otevřenou operaci i možnost konverze při komplikaci, nemůžou ho operavat. Další pacient nám přišel s dermoidem, to je taková vazivová záležitost, nejčastěji ve dlani. Potom ještě pilonidální sinus a končíme. Mám hlad a tak jdem na oběd.
Dneska jsme domluvený, že jedem s Mardeen na výlet do Mawat. Je tam řeka, takovej malej kaňon a dá se tam koupat. Vyrážíme ve 4 protože je to asi hodinku cesty a je venku pobyvatelně. Po troše bloudění jsme našli ve vesnici cestu k vodě. Nechali opodál auto a kus šli pěšky. Máme nějaký drobný jídlo na piknik a jdem se podívat k vodě. Je to tam strasně hezký, vods teplá, venku akorát. Slejzám po skále až dolů, abych vodu zkusil. Nakonec se rozhodnu si skočit a schladit se, hluboký je to až až. Fakt paráda. Po chvíli se vracíme, něco sníme a jdeme zpátky k autu. Celkem jsme tu strávili cca hodinu a půl. Vracíme se jinou cestou, aby jsme si to prohlídli v okolí, i když je tma, ty hory jsou tu fakt krásný.
Po návratu jdeme na chvíli na emergency. Hned na příchodu je malá holčička 6 let. Dostáváme RTG, co vidíme? Zlomenina lopaty kosti kyčelní, nedislokovaná, nezasahuje do kloubních linií. Léčba bude konzervativní, 1 měsíc ležení na posteli. Taky krvácí z vagíny, takže bude muset na gynekologickou konzultaci. Je to tady společenskej problém. Bude muset na oddělení soudního lékařství, tam jí prohlídnou 2 nezávislý gynekologové a soudní specialista. Vydají ji lékařskou zprávu ke stavu hymen (panenská blána) a tak, což je tu důležitý u sňatku. Zajímavý. Další případy jsou celkem nezajímavý a je tu dost klid, tak jdeme domů.
Zítra jdeme na sály ortopedie a neurochíry tak uvidíme.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vítej v Íráku

Návrat

Resuscitace