Zase děti

Jelikož dneska nic nemáme, vstáváme až kolem 10 a jdeme na snídani. Potom se jdeme kousek projít bazarem. Je 11 hodin a vedro je na padnutí. Lidí všude mraky. Je tu teď mnohem víc prodejců když je Eid. Nemyslel jsem si, že se sem ještě nějaký vejdou, ale jo, vešli se! Koukáme po různejch věcech, jídlo, obhlížím i co bych mohl dovézt domů.
Dneska jsme nic přes den nenaplánovali, tak odpo kolem 12 jen dáme film, já si pak dám malou chrupku a jdu za Mustafou do jedný kavárničky, kam šel dělat na počítači. Beru si knížku, budu si tam číst a aspoň vypadnu z hotelu. Odsud vyrážíme na véču, máme doporučený jedno místo s místníma burgrama, tak to jdeme zkusit. Potom míříme pro pláště a na emery.
Po našem příchodu je emery prázdný, ale ne na dlouho. Pacienti po alu začínaj chodit. Převažujou zase děti. Dneska jsem tu udělal 2 děti a jednu mladou slečnu. První byl klučina, kterej skoro ani necekl, rozrazil si čelo, ale dost hluboko, je mu vidět až kost. Na RTG ale nic není. Tak tam hvízdnu jeden podkožní steh (vikryl) a pak asi 3-4 na kůži, pak má ještě ranku ve vlasech, ale tam stačí jeden steh. Náplast, pusu od taťky a hybaj si zas něco udělat!
Druhá je holčina tak 10 roků, spadla někde do díry a sedřela si nohu. RTG je jen pod koleno, což si myslím není správně, ale klinicky to vypadá dobře, tak snad tam neni nic skrytýho. Vyčistit a pak sešít, ještě dělám debridement (odříznutí) takový hnusně lacerovaný kůže. Má tam díru jak malý vrata. Snažím se to celý přiblížit vikrylem, ale popravdě velkej úspěch to nemá, tak to třema stehama tak nějak zadaptuju, ale stejně tam bude mít trochu hnusnou jizvu. No nic jedeme dál.
Mladá ženská propadla nějak rukou sklem. Řezná rána na přední straně zápěstí, pod karpálním tunelem. Je vidět jak jí tam jezdí sval a šlachy. Celkem to krvácí. Jeden sval je takovej rozčísnutej, tak navrhuju během šití, jestli tam třeba nedat nějakej drének, za což bych se dost přimlouval. Prej není potřeba. No jak chcete, byl to jen nápad, ale já bych ho tam prostě dal. Pac a pusu, může další.
Pak chodilo dost lidí jen na krytí ran, a když přišel klučík s rozčíslou hlavou, tak mi jedna sestřička, ta dobrá z předminula co se mnou konzultovala 😂, řekla, že by si to zašila jestli neva, že to bude její první šití dneska.
Nakonec před naším odchodem přijel ještě pán s řeznou ránou na ukazováku z dorzální (zadní) strany. Nemohl hýbat prstem, takže jsme ránu jen zadaptovali jedním stehem a zůstane tam až ho uvidí doktor a spraví mu to.
To je pro dnešek asi vše, tak zas zítra, jedem na nějaký výlety tak uvidíme co uvidíme.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vítej v Íráku

Návrat

Resuscitace